یکی از آیتم‎های مهم و پراهمیت در تامین سلامت جامعه، بهداشت دهان و دندان می باشد که به جهت عوارض و بیماری‎های مختلفی که می‎تواند از عدم توجه به آن به وجود آید باید در تمامی سنین و همه افراد رعایت شود؛ اما موضوع مهم در این راستا هزینه‎های سرسام‎آور مرتبط با دندانپزشکی برای بسیاری از اقشار جامعه می‎باشدتا آنجا که این امر علی‎رغم اهمیت بسیار زیادش از سبد اولویت‎های زندگی مردم خارج شده است. در این میان یکی از صنوفی که ملزومات مورد نیاز دندانپزشکان را تامین و تولید می‎کند صنف تهیه، توزیع و تولیدکنندگان تجهیزات مواد اولیه دندانپزشکی است که بنا بر گفته رضا کلانتری‎‏اسکویی رئیس این اتحادیه «رفع محدودیت‎ها از تجارت کالاهای دندانپزشکی» یکی از ملزومات مهم در بهبود وضعیت فعلی است. برای آگاهی از اوضاع و احوال صنف مذکور، گفت‎گویی به شرح ذیل با رضا کلانتری‎‏اسکویی رئیس اتحادیه صنف متبوع انجام گرفته است.

جناب آقای .رضا کلانتری اسکویی در ابتدا بفرمایید نوسانات ارزی چه تاثیری بر بازار و فعالیت این صنف گذاشته است؟

نوسانات ارزی باعث کاهش چشمگیر واردات کالاهای دندانپزشکی شده و موجب گردیده بسیاری از شرکت‎ها در آستانه تعطیلی قرار گیرند. شرایط سختی که ممکن است به جهت کمبود شدید کالا در آینده به وجود آید و تاثیر آن بر هزینه‎های دندانپزشکی و سلامتی جامعه بسیار نگران‎کننده است.

 

برخی بر این نظر هستند که برای کنترل بازار باید عرضه کالای های پزشکی در شبکه بسته‏ای انجام گیرد این مورد را چگونه ارزیابی می کنید؟
بله. متاسفانه برخی تفکر انحصاری و کنترلی دارند و تصور می کنند با ایجاد یک چرخه بسته و سهمیه بندی شده می‎توان بازار را به ثبات رساند در حالیکه تجربه نشان می دهد این روش‎ها غیر کارشناسی و شکست خورده‎اند و تنها باعث آزار و اذیت مردم و تجار و واردکنندگان کالاهای دندانپزشکی می شود. وزارت بهداشت در مورد کارپول و آمالگام ساخت داخل سیاست کنترل و سهمیه بندی را اجرا کرده و در هر دو مورد باعث گرفتاری فراوان برای دندانپزشکان و ایجاد بازار سیاه و رواج کالاهای تقلبی و گسترش قاچاق شده است. ما نگرانیم عده‏ای با همین تصمیمات اشتباه صنف دندانپزشکی را نابود کنند و در نهایت کل جامعه از کمبود شدید کالا و گرانی و نایابی کالا لطمه ببیند.

 

این وضعیت چه تاثیری بر سلامت جامعه می تواند داشته باشد؟
در صورتیکه برای دولت، مردم مهم باشند و تشریفات اداری و بخشنامه ها همه در راستای منافع آنها تعریف شوند در این صورت با آزادسازی قیمتها و روشهای توزیع کالا باعث می شوند همه واردکنندگان با دلگرمی هر ریسکی را بپذیرند و انبوهی کالا به کشور وارد کنند، بنده معتقدم فراوانی موجب افزایش رقابت و تنظیم بازار و منتفع شدن مردم می شود؛ اما کنترل و نظارت غیراصولی و ترساندن شرکت‎ها موجب توقف واردات و خروج سرمایه از صنف شده و باعث نابودی بازار می شود .

 

با این اوصاف، واردات در حوزه تجهیزات دندانپزشکی را چگونه ارزیابی می کنید؟
واردات غیررسمی کالاهای دندانپزشکی در صورتی که امکان تامین رسمی کالا مهیا نباشد یک ضرورت اجتناب‏ناپذیر است؛ اما در حال حاضر که همچنان راه‏های رسمی و شرکت‎های معتبر امکان واردات کالا را دارند توجیه‏پذیر نیست و باید کنترل شود. در صورتی که شرایط بسیار سخت شود دولت بهتر است مسیرها را باز بگذارد تا نیاز مردم تامین شود .

چه پیشنهاد و توصیه‎هایی برای بهبود وضعیت صنف در جهت خدمات رسانی بهینه دارید؟
اتحادیه دندانپزشکی بارها اعتراض خود را نسبت به تصمیمات نامناسب دولتی در مدیریت بازار به گوش مسئولان رسانده است و با توجه به اهمیت بالای بهداشت دهان و دندان در سلامت انسان‎ها خواستار رفع محدودیت‎ها از تجارت کالاهای دندانپزشکی و اعتماد به سابقه درخشان صنف دندانپزشکی در سال‎ها و دورهای گذشته داشته و اگر اکنون هم دولت مسیر را باز کند و همکاری کند شرکت‎ها در کنار دندانپزشکان به ارائه خدمات خود به مردم ادامه می دهند؛ اما هشدار می دهیم افزایش سخت گیری‎ها توجیه اقتصادی ماندن در این صنف را از بین می برد و شرکت‎های معتبر با آبرو و توانمند قدیمی را به تعطیلی می کشاند .

 

در صورت اعمال تحریم های جدید پیش‎بینی شما از وضعیت کلی کالاها و اقلام زیرمجموعه این صنف چیست؟
ما با دو نوع تحریم روبه‎رو هستیم؛ تحریم های بین المللی و تحریم داخلی. در تحریم های بین المللی ارسال حواله های ارزی و حمل کالا هر روز سخت تر می شود و برخی شرکت‎های خارجی با اینکه کالاهای حوزه دندانپزشکی در شمول تحریم ها نیست، اما از تامین و صادرات کالا به ایران امتناع می کنند؛ حتی تولیدکنندگان داخلی هم نیازمند مواد اولیه و تامین ماشین‏آلات و قطعات خارجی هستند. در کل تصور ما این است که در صورت عدم آزادسازی قیمتها و واردات و بنا به ضرورت نیاز به دور زدن تحریم ها و افزایش هزینه‎ها و ریسک های عملیاتی تجارت، عدم همکاری دولت باعث کمبود کالا خواهد شد.